Solar for Igunga
Klik op de afbeelding hieronder om het infopaneel te vergroten.
Concrete doelstelling:
Installeren van een solar installatie op onze beide scholen (900 + 600 leerlingen) in Igunga en hospitaal in Mwanzugi (gemiddeld 50 geregistreerde consultaties per dag en ca. 35 geboortes per maand) om een duurzame oplossing te bieden aan de talrijke stroompannes die het platteland van Tanzania bijna dagelijks teisteren.
Bedoeling is om in beide scholen alle slaapzalen en (studie)refters (polyvalente ruimtes) van verlichting te voorzien. Daarnaast zullen ook de administratieve blokken van stopcontacten en verlichting op zonne-energie worden voorzien zodat de administratie steeds kan verder werken en de examenformulieren tijdens de examenperiode tijdig gekopieerd geraken. In het hospitaal van Mwanzugi zullen de operatiekwartieren, het onderzoekslabo, de materniteit en de ruimtes van de dagkliniek van duurzame energie voorzien worden.
Achtergrond:
Het platteland van Tanzania wordt bijna dagelijks geteisterd door stroompannes. Deze stroomonderbrekingen kunnen variëren van enkele uren tot meerdere dagen. Dit heeft een grote impact op de werking van de school en de studiemogelijkheden van de leerlingen: ’s avonds kunnen zij immers moeilijk of niet studeren. Om de veiligheid op school en in het internaat te kunnen garanderen, is de zekerheid op verlichting bovendien een absolute must.
Heel wat leerlingen behelpen zich nu met een zaklamp, maar de beschikbare batterijen voor deze zaklampen zijn van slechte kwaliteit waardoor deze slechts enkele dagen kunnen gebruikt worden. Bovendien kunnen deze batterijen in Tanzania niet gerecycleerd worden en belanden ze bij gebrek aan alternatief dus vaak in de afvalverbrandingsput. Het spreekt voor zich dat dit bijzonder slecht is voor het milieu.
Ook in het hospitaal zorgen de stroompannes voor de nodige problemen, zeker wanneer de stroom uitvalt tijdens een operatie of bevalling.
Anderzijds staat de zon 12 uur per dag ter beschikking en ligt het rendement van zonnepanelen in Tanzania, gelegen net onder de evenaar, uiterst hoog. Zonne-energie vormt dus niet alleen een zeer betrouwbare maar bovendien ook duurzame oplossing voor het probleem van de stroompannes.
Met dit Solar for Igunga project wil vzw Bollé Bollé dus op een duurzame manier:
- de veiligheid op de internaten van de scholen verhogen
- leerlingen de kans geven om 's avonds te studeren
- de afvalberg van afgedankte batterijen voor zaklampen stoppen
- overschakelen op energiezuinige LED-verlichting
- levens redden in het operatiekwartier van ons hospitaal
- problemen met generatoren vermijden bij levensbedreigende situaties in de materniteit
- de voordelen van duurzame zonne-energie promoten bij de plaatselijke bevolking
Inhoud:
Bollé Bollé heeft met behulp van een aantal deskundigen een solar studie gemaakt voor alle drie de deelprojecten. De solar installatie zal steeds bestaan uit zonnepanelen en lader-omvormers enerzijds en een uitgebreide accu bank anderzijds. In tegenstelling tot solar installaties in Europa, moet de verkregen energie immers opgeslagen kunnen worden in een enorme batterijbank zodat de energie ’s avonds of bij een stroomonderbreking kan worden gebruikt.
Om de benodigde vermogens zoveel mogelijk te beperken en de duurzaamheid van het systeem te garanderen, wordt de bestaande TL-verlichting in de (studie)refters en slaapzalen vervangen door hoge rendements LED-verlichting. Deze hebben een aanzienlijk hoger rendement, een veel lager verbruik en hebben een verwachte levensduur van maar liefst 100.000 uren (= minstens 20 jaar).
Omdat het zeer moeilijk en duur is om in Tanzania kwalitatief hoogstaand solar materiaal aan te kopen, opteert Bollé Bollé ervoor om al het materiaal in België aan te kopen en dit zelf per container via de zeehaven van Dar es Salaam naar Igunga te transporteren.
Doel:
Zoals reeds gezegd is het de bedoeling om de veiligheid van de leerlingen op school en de patiënten in het ziekenhuis te garanderen. Daarnaast is het ook de bedoeling om de lokale bevolking te laten kennis maken met de voordelen van duurzame zonne-energie zodat dit later eventueel ook op andere plaatsen in het district geïmplementeerd kan worden.
Planning:
De studie voor de drie installaties werd in de herfst van 2017 volledig afgerond. Na de nodige onderhandelingen met alle leveranciers en partners, werd het benodigde materiaal begin 2018 aangekocht in België. Op 25 maart 2018 vertrok de container met ruim 23 ton aan solar materiaal per boot richting Tanzania. Op 20 mei 2019 vertrok opnieuw een container met het tweede deel van het materiaal per boot vanuit Antwerpen. Begin juli 2019 kwam alles netjes aan in Mwanzugi.
Omdat het om behoorlijk grote installaties gaat, zal de uitvoering ter plaatse gefaseerd verlopen. De lagere school kwam eerst aan bod in de zomer van 2018. Nadien volgde de secundaire meisjesschool (najaar 2018-voorjaar 2019) en tot slot het hospitaal (najaar 2019).
Hieronder vind je de foto’s van de uitvoering van de verschillende projecten.
Foto's St. Leo The Great English Medium Pre- and Primary School:
Foto's St. Margreth Mary Alakok Girls Secondary Boarding School:
Foto's R.C. Dispensary Mwanzugi:
Met dank aan:
Dit project kon slechts gerealiseerd worden dankzij de fantastische steun en warme energie van onder meer volgende partners: