Over het leven van pater Bolle
Albert Bolle is in 1933 geboren in Schiplaken, als zoon van Jan Bolle en Margaretha Denys. Zijn vader was boswachter in "het goed" van Terlinden. Hij deed zijn middelbare studies deels in het Mechelse Sint-Romboutscollege, deels in het Antwerpse Sint-Jan-Berchmanscollege.
In het laatste jaar van zijn humaniora groeide het idee om missionaris te worden. Na het scoutskamp op Merkenveld (nabij Brugge) meldde hij zich in 1953 in Boechout bij de Witte Paters. Albert Bolle stak de oceaan over en voltooide zijn priesterstudies in Canada. Op 30 januari 1960 werd hij in Ottawa door de aartsbisschop tot priester gewijd. Zijn "eremis" thuis, in Schiplaken, draaide uit op een waar volksfeest. Albert was de trots van het dorp.
Maar hij bleef niet lang in Vlaanderen. Op 17 november vertrok hij met een vliegtuig van Sobelair naar Tanzania. Via de hoofdstad Dar es Salaam zette "den Bollee" - zoals de zwarten hem al gauw noemden - zijn eerste stappen in zijn missiegebied. Hij verbleef in tal van kleine nederzettingen, leerde de taal van de plaatselijke bevolking, bouwde kerkjes en scholen, dispensaria en hospitalen. Maar ook het apostolaat nam een belangrijke plaats in.
"Ik heb op vijf verschillende plaatsen een nieuwe parochie kunnen stichten en opbouwen. Elke keer als de parochie goed begon te draaien, overhandigden we ze aan de lokale zwarte clerus", zegt pater Bolle.” Naast het runnen van van een lagere school met 560 kinderen waarvan de helft 's avonds naar huis gaat en de andere helft hier blijft op het internaat, ben ik dezer dagen vooral bezig met het bouwen van een middelbare school annex internaat voor 900 meisjes, een project dat tegen eind 2015 klaar zal zijn. Op deze manier probeer ik de positie van de vrouw in de Tanzaniaanse maatschappij te verbeteren”.
Dit laatste project heeft wijlen pater Albert Bolle spijtig genoeg niet meer kunnen afwerken. Hij is op 26 januari 2014 totaal onverwachts aan een hartinfarct overleden. Pater Bolle werkte gedurende 54 jaar in Tanzania dat intussen zijn nieuwe thuis was geworden. Zijn laatste wens om in de onmiddellijke omgeving van zijn kerk tussen zijn geliefde mensen begraven te worden, werd door de kerkelijke instanties ingewilligd.
Den Bolle kreeg een koninklijke begrafenis waarop meer dan 3500 mensen aanwezig waren waaronder 2 bisschoppen, 60 confraters, 120 zusters en vooral zijn parochianen die hem op handen droegen. Hij rust nu voor altijd in de mooie grafkelder die zijn mensen met heel veel liefde en inzet voor hem bouwden. Op het kerkhof van Schiplaken is een prachtig beeldhouwwerk, van de hand van het Bollé Bollékernlid Patrick Kerkhof uit Oostkamp, geplaatst als aandenken en herinnering aan de onverdroten inzet van onze dorpsgenoot voor zijn medemensen in Tanzania.
Als hommage aan pater Bolle’s levenswerk heeft de VZW Bollé Bollé beslist om de bouwwerken in Igunga tot in de puntjes af te werken om ze dan ten gepaste tijde voor verder beheer over te dragen aan 2 verschillende zustercongregaties.